4.8Google-reviews

  Team Cilinders.nl - 24 / Oct / 2019

  Welk cilinderslot heb ik nodig?

  Welke cilinder of cilinderslot is geschikt voor mijn situatie? En Is het nu een cilinder of een cilinderslot? Dé cilindersloten specialist geeft u graag antwoord op deze vragen.

  Welk cilinderslot heb ik nodig?
  FAQ

  Cilinderslot of cilinder en slot

  Hoe zit het nu precies met cilinders en sloten? Een cilinder maakt het mogelijk om sloten bij deuren (ook wel insteeksloten genoemd) af te sluiten. In de basis zijn de cilinder en het slot dus twee aparte onderdelen. In de volksmond gebruikt men de begrippen cilinder en cilinderslot door elkaar heen, maar wordt hierbij vaak hetzelfde bedoeld.

  Soort cilinderslot

  Het slot vormt het uitgangspunt bij het bepalen van de juiste combinatie van cilinder en slot. De meest voorkomende sloten zijn insteeksloten en oplegsloten. Insteeksloten zijn sloten die in de deur zitten. Deze sloten zijn voorzien van een profielcilinder. Oplegsloten zijn sloten die op de deur liggen. Hierbij volstaat de staartcilinder. In de meeste gevallen is er echter sprake van insteeksloten en voldoet de profielcilinder. 

  Soort cilinder 

  Cilindersloten zijn in verschillende maten en uitvoeringen te verkrijgen. Hoe bepaalt u nu welke cilinder u nodig heeft? Simpel, door het achterhalen van de juiste uitvoering en maatvoering.

  De eerste stap is het bepalen van de soort cilinder. Betreft het een hele cilinder of een halve cilinder? Er is sprake van een hele cilinder wanneer een deur aan beide kanten (zowel de buiten- als de binnenkant) is af te sluiten. Is een een deur slechts af te sluiten aan één kant dan is er sprake van een halve cilinder. 

  Cilindermaat bepalen

  Bij het bepalen van de maatvoering van cilindersloten vormt de cilindermontageschroef, op de kopse kant van de deur, het uitgangspunt. 

  Doorsnede deur

  De makkelijkste manier om de maat te bepalen is door het verwijderen van de oude cilinder. Dit kan door het losdraaien van de montageschroef. Wanneer de cilindermontageschroef volledig is uitgedraaid, verwijdert u het cilinderslot. Dit doet u door de sleutel in de cilinder te steken en deze naar links of naar rechts te draaien. Tot u voelt dat u het cilinderslot naar u toe kan trekken. De oude cilinder is nu uit de deur en makkelijk op te meten. 

  Leg de cilinder op tafel en meet beide kanten van de cilinder. De lengte van het midden (positie van de cilindermontageschroef) tot aan de buitenkant. En vervolgens de lengte van het midden tot aan de binnenkant.

  Let op! Het is nodig om zowel de binnen- als de buitenkant op te meten omdat de lengtes kunnen verschillen. Daarnaast dient er rekening te worden gehouden dat de SKG functie maar aan één kant van de cilinder zit. En voor het goed functioneren van de SKG beveiliging dient de buitenzijde, de SKG zijde te zijn.

  cilinderslot verwijderen en opmeten - cilinders.nl

   

  Slotcilinder verwijderen en opmeten 2 - www.cilinders.nl

  Het is ook mogelijk om het cilinderslot op te meten wanneer deze nog in de deur zit. Ook hierbij geldt dat de plaats van de cilindermontageschroef het uitgangspunt vormt. 

  Ga als volgt te werk. Leg een houtje, plaatje of boek op het deurbeslag. En meet vervolgens de lengte van de cilinder vanaf de cilindermontageschroef inclusief het buitenschild. 

  Cilinderslot opmeten - www.cilinders.nl

  Meet ook de lengte van de cilinder vanaf de cilindermontageschroef inclusief het binnenschild.

  Cilinderslot in deur opmeten - cilinders.nl

  Op deze manier heeft u nu ook de juiste maat van het cilinderslot opgemeten. 

  Cilinder of knopcilinder

  Tenslotte heeft u nog de mogelijkheid om te kiezen voor een cilinder met een sleutel of met een knop. Het voordeel van een knopcilinder is dat deze wordt bediend met een knop in plaats van een sleutel. Dit is bijvoorbeeld erg handig aan de binnenkant van een tuindeur of poort. Aan één kant bedient u de cilinder dan met een knop, terwijl voor de andere kant een sleutel kan worden gebruikt. 

  Enkelsluitend of Gelijksluitend

  Open en sluit meerdere cilindersloten met dezelfde sleutel. Dat kan wanneer de cilinders gelijksluitend zijn gemaakt. Dit wil zeggen dat de cilinders hetzelfde zijn en dat deze met eenzelfde sleutel kunnen worden geopend. Wanneer u dit niet wenst dan kiest u voor enkelsluitend. Bij enkelsluitende cilinders heeft u per cilinder een unieke set sleutels.

  Met of zonder gevarenfunctie

  De gevarenfunctie is een extra optie bij cilinders. De cilinders kunnen zowel met als zonder gevarenfunctie worden uitgerust. De gevarenfunctie biedt de mogelijkheid aan beide zijde van de cilinder een sleutel in te steken en toch het slot te kunnen bedienen. Het slot is dan nog te openen ondanks dat er (nog) een sleutel in de ander kant zit. In het geval iemand de sleutel is vergeten te verwijderen.

  Meer weten?

  Heeft u nog vragen? Of wenst u aanvullend advies bij de keuze of het opmeten van cilindersloten of knopcilinders? Bel of mail gerust. Wij helpen u graag verder.

  Recente artikelen

  Het laatste nieuws op ons blog

  • Opmeten van PC en doornmaat
   02 / Jul / 2020

   Team Cilinders.nl - 24 / Oct / 2019

   Opmeten van PC en doornmaat

  • Sleutelplan maken
   26 / Mar / 2020

   Team Cilinders.nl - 24 / Oct / 2019

   Sleutelplan maken

  • Kerntrekbeveiliging en boorbeveiliging
   01 / Jan / 2020

   Team Cilinders.nl - 24 / Oct / 2019

   Kerntrekbeveiliging en boorbeveiliging

  • Welk cilinderslot heb ik nodig?
   24 / Oct / 2019

   Team Cilinders.nl - 24 / Oct / 2019

   Welk cilinderslot heb ik nodig?

  • Gelijksluitende of enkelsluitende cilindersloten
   03 / Oct / 2019

   Team Cilinders.nl - 24 / Oct / 2019

   Gelijksluitende of enkelsluitende cilindersloten

  • Cilindersloten of cilinders opmeten
   01 / Oct / 2019

   Team Cilinders.nl - 24 / Oct / 2019

   Cilindersloten of cilinders opmeten

  • Cilindersloten met of zonder gevarenfunctie
   16 / Sep / 2019

   Team Cilinders.nl - 24 / Oct / 2019

   Cilindersloten met of zonder gevarenfunctie

  • Sluitplan Sleutels en Cilinders
   10 / Sep / 2019

   Team Cilinders.nl - 24 / Oct / 2019

   Sluitplan Sleutels en Cilinders

  • Tips & Tricks
   09 / Sep / 2019

   Team Cilinders.nl - 24 / Oct / 2019

   Tips & Tricks

  • Cilinderslot vervangen
   02 / Sep / 2019

   Team Cilinders.nl - 24 / Oct / 2019

   Cilinderslot vervangen

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
  Cilinders.nl 4,7 / 5 - 3 Reviews @ Google-reviews