Permutatiestiften of sluitpinnen zitten in een cilinderslot om te voorkomen dat de cilinder niet gedraaid kan worden zonder sleutel.

Wat zijn permutatiestiften?

Permutatiestiften of stiften zijn kleine pinnetjes van metaal die in de cilinder worden gestoken. Om te voorkomen dat een cilinder kan draaien. En dus zonder sleutel is te openen. Deze stiften worden daarom ook wel sluitpinnen genoemd.

Werking cilinderslot met permutatiestiften

Doordat permutatiestiften allemaal een andere lengte hebben is het niet mogelijk om de cilinder te draaien zonder sleutel. Wanneer er een sleutel in de cilinder wordt gestoken die niet bij de cilinder hoort, wordt de cilinder geblokkeerd en werkt deze niet. Als de passende sleutel in de cilinder wordt gestoken, worden de stiften op de juiste hoogte geplaatst en kan de deur worden geopend. De sleutel kan pas weer uit de cilinder als de stiften weer recht boven elkaar staan. Met behulp van de veertjes in de cilinder kan op deze manier de sleutel uit de cilinder worden getrokken. De kleine veertjes in de cilinder zorgen ervoor dat deze altijd tegen de stiften worden aangedrukt.

Permutatiestiften in een cilinderslot zorgen ervoor dat de cilinder niet gedraaid kan worden zonder sleutel. www.cilinders.nl
Stiften in een cilinderslot

Het aantal permutatiestiften per cilinder

Hoe meer stiften in een cilinder des te meer mogelijke combinaties te maken zijn. Hoe meer combinatie hoe lastiger de juiste combinatie is na te maken. Dus hoe meer permutatiestiften hoe veiliger.

Het aantal stiften in een cilinder hangt af van welke SKG de cilinder heeft. Of anders gezegd, met meer stiften kan een hoger keurmerk worden toegekend. Meestal zit in een SKG** cilinders 5 stiften. En in een SKG*** zitten 6 stiften, dit is een extra beveiliging. Bij een BKS Janus cilinder met SKG*** zitten maar liefst 20 stiften in één cilinder.

Ze zijn er in verschillende lengtes.In een cilinderslot met de kwalificatie SKG 2 sterren zijn over het algemeen vijf sluitpinnen (permutatiestiften) aanwezig. Doordat de stiften allemaal een andere lengte hebben,

SKG** en SKG***

SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Dit wordt toegepast bij hang- en sluitwerk. Wanneer het voldoende beschermd is tegen inbraak mag het een aantal sterren hebben. Cilinders hebben een SKG** of SKG***. Een cilinder met SKG** is sterk beschermd tegen inbraak en een cilinder met SKG*** is zwaar beschermd tegen inbraak.

Stiften in BKS Janus cilinderslot

Een cilinder van Janus is een cilinder welke voldoet aan de beste eisen. Deze cilinders zijn voorzien van 20 stiften per cilinder. Beveiligd tegen boren, uitpikken en sleutelduplicatie. Daarom kan er nooit zomaar een sleutel worden nagemaakt. Meer terugvinden over Janus cilinders? Dat kan hier.

Cilinders kopen op Cilinders.nl

Op onze website Cilinders.nl kunt u terecht voor diverse cilinders. Komt u er niet helemaal uit of heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan onze klantenservice. Zij staan graag voor u klaar.