Welk cilinderslot heb ik nodig? Dit is misschien wel de meest gestelde vraag bij onze klantenservice. En dat ik is begrijpelijk. Want welke cilinder is het beste? Welke maat cilinderslot is nodig? Wat zijn de verschillen tussen al die cilinders. Kortom, waar op letten bij de aankoop van een cilinderslot? Hieronder een overzicht om u snel te helpen aan de juiste cilinder voor uw situatie. En mocht u er niet uitkomen. Bel of mail gerust met onze klantenservice. Wij helpen u graag verder.

Waar op letten bij aankoop cilinderslot

 • Welke cilinder is het best
 • Cilinderslot of cilinder en slot
 • Soort cilinderslot
 • Soort cilinder
 • Welke maat cilinderslot
 • Cilinder of knopcilinder
 • Enkelsluitend of Gelijksluitend
 • Met of zonder gevarenfunctie
 • Hoeveel kost een cilinder
 • Goedkoopste cilindersloten
 • Goedkope cilindersloten

Welke cilinder is het best?

Er zijn veel verschillende goede cilinders verkrijgbaar in de markt, zoals de cilinders van bijvoorbeeld BKS en Abus. Welke cilinder het best is, is afhankelijk van uw situatie en hoe u de cilinder wenst te gebruiken. Wenst u met één sleutel meerdere deuren te open of juist niet. Geeft u de voorkeur aan een knop aan de binnenzijde. Of gebruikt u binnen ook liever een sleutel. Wilt u de cilinder kunnen bedienen wanneer er aan de andere kant een sleutel in de cilinder zit?

De antwoorden op dergelijke vragen vindt u terug in onze blogs. Of bel of mail vrijblijvend met onze klantenservice 0413-724998 of info@cilinders.nl. Dan helpen wij u graag verder.

Cilinderslot of cilinder en slot

Hoe zit het nu precies met cilinders en sloten? Een cilinder maakt het mogelijk om sloten bij deuren (ook wel insteeksloten genoemd) af te sluiten. In de basis zijn de cilinder en het slot dus twee aparte onderdelen. In de volksmond gebruikt men de begrippen cilinder en cilinderslot door elkaar heen, maar wordt hierbij vaak hetzelfde bedoeld.

Soort cilinderslot

Het slot vormt het uitgangspunt bij het bepalen van de juiste combinatie van cilinder en slot. De meest voorkomende sloten zijn insteeksloten en oplegsloten. Insteeksloten zijn sloten die in de deur zitten. Deze sloten zijn voorzien van een profielcilinder. Oplegsloten zijn sloten die op de deur liggen. Hierbij volstaat de staartcilinder. In de meeste gevallen is er echter sprake van insteeksloten en voldoet de profielcilinder. 

Soort cilinder 

Cilindersloten zijn in verschillende maten en uitvoeringen te verkrijgen. Hoe bepaalt u nu welke cilinder u nodig heeft? Simpel, door het achterhalen van de juiste uitvoering en maatvoering.

De eerste stap is het bepalen van de soort cilinder. Betreft het een hele cilinder of een halve cilinder? Er is sprake van een hele cilinder wanneer een deur aan beide kanten (zowel de buiten- als de binnenkant) is af te sluiten. Is een een deur slechts af te sluiten aan één kant dan is er sprake van een halve cilinder. 

Welke maat cilinderslot heeft u nodig?

Zo bepaalt u de maat van een cilinderslot. Bij het bepalen van de maatvoering van cilindersloten vormt de cilindermontageschroef, op de kopse kant van de deur, het uitgangspunt. 

Doorsnede deur

De makkelijkste manier om de maat te bepalen is door het verwijderen van de oude cilinder. Dit kan door het losdraaien van de montageschroef. Wanneer de cilindermontageschroef volledig is uitgedraaid, verwijdert u het cilinderslot. Dit doet u door de sleutel in de cilinder te steken en deze naar links of naar rechts te draaien. Tot u voelt dat u het cilinderslot naar u toe kan trekken. De oude cilinder is nu uit de deur en makkelijk op te meten. 

Leg de cilinder op tafel en meet beide kanten van de cilinder. De lengte van het midden (positie van de cilindermontageschroef) tot aan de buitenkant. En vervolgens de lengte van het midden tot aan de binnenkant.

Let op! Het is nodig om zowel de binnen- als de buitenkant op te meten omdat de lengtes kunnen verschillen. Daarnaast dient er rekening te worden gehouden dat de SKG functie maar aan één kant van de cilinder zit. En voor het goed functioneren van de SKG beveiliging dient de buitenzijde, de SKG zijde te zijn.

cilinderslot verwijderen en opmeten - cilinders.nl
Slotcilinder verwijderen en opmeten 2 - www.cilinders.nl

Het is ook mogelijk om het cilinderslot op te meten wanneer deze nog in de deur zit. Ook hierbij geldt dat de plaats van de cilindermontageschroef het uitgangspunt vormt. 

Ga als volgt te werk. Leg een houtje, plaatje of boek op het deurbeslag. En meet vervolgens de lengte van de cilinder vanaf de cilindermontageschroef inclusief het buitenschild. 

Cilinderslot opmeten - www.cilinders.nl

Meet ook de lengte van de cilinder vanaf de cilindermontageschroef inclusief het binnenschild.

Cilinderslot in deur opmeten - cilinders.nl

Op deze manier heeft u nu ook de juiste maat van het cilinderslot opgemeten. 

Cilinder of knopcilinder

Tenslotte heeft u nog de mogelijkheid om te kiezen voor een cilinder met een sleutel of met een knop. Het voordeel van een knopcilinder is dat deze wordt bediend met een knop in plaats van een sleutel. Dit is bijvoorbeeld erg handig aan de binnenkant van een tuindeur of poort. Aan één kant bedient u de cilinder dan met een knop, terwijl voor de andere kant een sleutel kan worden gebruikt. 

Enkelsluitend of Gelijksluitend cilinderslot

Open en sluit meerdere cilindersloten met dezelfde sleutel. Dat kan wanneer de cilinders gelijksluitend zijn gemaakt. Dit wil zeggen dat de cilinders hetzelfde zijn en dat deze met eenzelfde sleutel kunnen worden geopend. Wanneer u dit niet wenst dan kiest u voor enkelsluitend. Bij enkelsluitende cilinders heeft u per cilinder een unieke set sleutels.

Met of zonder gevarenfunctie

De gevarenfunctie is een extra optie bij cilinders. De cilinders kunnen zowel met als zonder gevarenfunctie worden uitgerust. De gevarenfunctie biedt de mogelijkheid aan beide zijde van de cilinder een sleutel in te steken en toch het slot te kunnen bedienen. Het slot is dan nog te openen ondanks dat er (nog) een sleutel in de ander kant zit. In het geval iemand de sleutel is vergeten te verwijderen.

Hoeveel kost een cilinder

De kosten van cilinders lopen sterk uiteen. Factoren die rol spelen bij de prijs van een cilinder zijn het merk, de maatvoering en de afwerking.

Sommige merken zijn qua prijs aantrekkelijker dan andere merken. Wat los staat van de kwaliteit, maar vaak te maken heeft met de merkbekendheid. Zoals het verschil in prijs van bijvoorbeeld de cilindermerken ABUS, BKS en M&C.

Daarnaast is de maatvoering van invloed op de prijs van een cilinder. Een langere cilinder is gewoon duurdere dan een korte cilinder. De maatvoering van een cilinder wordt bepaald aan de hand van een binnenmaat en een buitenmaat. Beide maten zijn van invloed op de prijs. En ook een halve cilinders is weer goedkoper dan een hele cilinder.

Tenslotte is de afwerking, de mogelijke opties, nog van invloed op de prijs van een cilinderslot. Het wel of niet voorzien van een SKG sterren keurmerk en de aantal sterren. Wel of geen gevarenfunctie. En of er sprake is van een enkelsluitende of gelijksluitende cilinder.

Al deze factoren zijn van invloed op de prijs van een cilinder.

Goedkoopste cilindersloten

De goedkoopste cilindersloten zijn bouwsloten. Dit zijn sloten zonder SGK sterren keurmerk. Deze cilinders zijn voor tijdelijk gebruik. Deze sloten worden ook voornamelijk in de bouw gebruikt. Waar woningen voor een korte periode op slot moeten. En worden na de oplevering vaak vervangen voor de veiligere cilindersloten met SGK sterren keurmerk. Ook voor dergelijke sloten kunt u bij ons terecht. Deze staan niet op onze site. Maar neem hiervoor gerust vrijblijvend contact met ons op.

Goedkope cilindersloten

Goedkope cilindersloten zijn voor ons cilinders van goede kwaliteit tegen een scherpe prijs. Liever spreken wij dan ook van goede koop cilindersloten. Dat zijn bij cilinders.nl de PZ88 cilinders van BKS. Deze cilinders zijn voorzien van een SKG 2 sterren keurmerk. Worden standaard geleverd met 3 snijsleutels. En zijn leverbaar als enkelsluitende cilinders of in gelijksluitende sets. Daarnaast is er nog de mogelijkheid de cilinders uit te rusten met een gevarenfunctie of de zogenaamde hotelfunctie.

Meer weten?

Heeft u nog vragen? Of wenst u aanvullend advies bij de keuze of het opmeten van cilindersloten of knopcilinders?

Bel of mail gerust onze klantenservice: 0413-724998 of info@cilinders.nl.

Wij helpen u graag verder.