Een goede nachtrust begint bij een veilig gevoel in je eigen huis. En dat begint weer bij het kiezen van het juiste cilinderslot. Het klinkt misschien simpel, maar met zoveel opties op de markt kan het al snel een overweldigende klus worden. Geen zorgen, wij helpen u stap voor stap bij het maken van de beste keuze, zodat u straks weer met een gerust hart de deur achter u dicht trekt.

Welke cilinder is het beste?

Er zijn veel verschillende goede cilinders verkrijgbaar in de markt, zoals de cilinders van bijvoorbeeld BKSABUSAXA of M&C. Welke cilinder het best is, is afhankelijk van uw situatie en hoe u de cilinder wenst te gebruiken.

  • Wenst u met één sleutel meerdere deuren te open of juist niet?
  • Geeft u de voorkeur aan een knop aan de binnenzijde of gebruikt u binnen ook liever een sleutel?
  • Wilt u de cilinder kunnen bedienen wanneer er aan de andere kant een sleutel in de cilinder zit?

Het beste cilinderslot is dus afhankelijke van de wensen en eisen die u heeft. En welke cilinder hier het beste invulling aan kan geven. Om u hierbij op weg te helpen geven we hieronder aan waar u vooral op dient te letten bij de aanschaf van uw cilinders.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste cilinder_cilinders.nl

Cilinderslot versus Cilinder: Het onderscheid

Laten we beginnen met de basis. Hoewel de termen "cilinderslot" en "cilinder" vaak door elkaar worden gebruikt, zijn het technisch gezien twee verschillende onderdelen. De cilinder is het mechanisme dat het slot bedient, terwijl het slot zelf het onderdeel is dat in de deur is bevestigd. Voor de eenvoud zullen we in deze gids de term "cilinderslot" gebruiken om naar de combinatie van beide te verwijzen.

Soorten cilindersloten

Er zijn twee hoofdtypen cilindersloten:

  • Profielcilinder: Dit is het meest voorkomende type en wordt gebruikt in insteeksloten, die in de deur zijn gemonteerd.
  • Staartcilinder: Dit type wordt gebruikt in oplegsloten, die op de deur zijn geplaatst.

In de meeste gevallen heeft u waarschijnlijk een profielcilinder nodig.

Welke maat cilinderslot heb ik nodig?

Het bepalen van de juiste maat is cruciaal. Grofweg zijn er twee manieren:

  1. De makkelijkste manier is om de oude cilinder te verwijderen en op te meten. Meet zowel de binnen- als de buitenkant vanaf het midden (waar de montageschroef zit).
  2. Als de cilinder nog in de deur zit, kunt u meten vanaf de montageschroef tot de rand van het deurbeslag, meet zowel de binnen- als de buitenkant.
Doorsnede deur met cilinderslot en deurbeslag

Cilinderslot opmeten makkelijkste manier

Bij het bepalen van de maatvoering van cilindersloten vormt de cilindermontageschroef, op de kopse kant van de deur, het uitgangspunt. 

De makkelijkste manier om de maat te bepalen is door het verwijderen van de oude cilinder. Dit kan door het losdraaien van de montageschroef. Wanneer de cilindermontageschroef volledig is uitgedraaid, verwijdert u het cilinderslot. Dit doet u door de sleutel in de cilinder te steken en deze naar links of naar rechts te draaien. Tot u voelt dat u het cilinderslot naar u toe kan trekken. De oude cilinder is nu uit de deur en makkelijk op te meten. 

Leg de cilinder op tafel en meet beide kanten van de cilinder. De lengte van het midden (positie van de cilindermontageschroef) tot aan de buitenkant. En vervolgens de lengte van het midden tot aan de binnenkant.

cilinderslot verwijderen en opmeten - cilinders.nl

Let op! Het is nodig om zowel de binnen- als de buitenkant op te meten omdat de lengtes kunnen verschillen. Daarnaast dient er rekening te worden gehouden dat de SKG functie maar aan één kant van de cilinder zit. En voor het goed functioneren van de SKG beveiliging dient de buitenzijde, de SKG zijde te zijn.

Slotcilinder verwijderen en opmeten 2 - www.cilinders.nl

Cilinderslot opmeten in de deur

Het is ook mogelijk om het cilinderslot op te meten wanneer deze nog in de deur zit. Ook hierbij geldt dat de plaats van de cilindermontageschroef het uitgangspunt vormt. 

Ga als volgt te werk. Leg een houtje, plaatje of boek op het deurbeslag. En meet vervolgens de lengte van de cilinder vanaf de cilindermontageschroef inclusief het buitenschild. 

Cilinderslot opmeten - www.cilinders.nl

Meet ook de lengte van de cilinder vanaf de cilindermontageschroef inclusief het binnenschild. Op dezelfde manier als u de buitenkant heeft opgemeten.

Cilinderslot in deur opmeten - cilinders.nl

Belangrijke factoren bij het kiezen van een cilinderslot

De eerste stap is het bepalen van de soort cilinder. Betreft het een hele cilinder of een halve cilinder? Er is sprake van een hele cilinder wanneer een deur aan beide kanten (zowel de buiten- als de binnenkant) is af te sluiten. Is een een deur slechts af te sluiten aan één kant dan is er sprake van een halve cilinder.

Naast het type en de maat zijn er nog andere belangrijke factoren om te overwegen:

  • Type deur: Het type deur (voordeur, achterdeur, binnendeur) bepaalt mede welk beveiligingsniveau nodig is.
  • Beveiligingsniveau: Kies een cilinderslot met een SKG-keurmerk dat past bij het risiconiveau in uw buurt. SKG** (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) test en certificeert hang- en sluitwerk op inbraakwerendheid. Een cilinderslot met twee of drie sterren biedt aanzienlijk meer weerstand tegen inbraak dan een slot zonder keurmerk.
  • Sleutelsysteem: U kunt kiezen uit verschillende systemen, zoals standaard sleutels, certificaatsleutels (waarvan alleen kopieën kunnen worden gemaakt met een certificaat) of zelfs digitale sleutelsystemen.
  • Cilinder of knopcilinder: Een knopcilinder is handig aan de binnenkant van een deur, omdat u deze kunt bedienen zonder sleutel.
  • Enkelsluitend of gelijksluitend: Met een gelijksluitend systeem kunt u meerdere deuren met dezelfde sleutel openen.
  • Met of zonder gevarenfunctie: Een gevarenfunctie zorgt ervoor dat u de deur kunt openen, zelfs als er aan de andere kant een sleutel in het slot zit.

Cilindersloten en beveiliging

Inbraakpreventie is een belangrijk aspect bij het kiezen van een cilinderslot. Let op de volgende punten:

  • Kerntrekbeveiliging: Dit voorkomt dat inbrekers de cilinderkern uit het slot trekken.
  • Boorbeveiliging: Dit maakt het moeilijker om de cilinder te doorboren.
  • Anti-bumping: Dit beschermt tegen de 'bumping'-techniek, waarbij inbrekers het slot openen met een speciale sleutel en een hamer.
  • SKG-Keurmerk: Dit geeft aan hoe inbraakwerend een cilinderslot is. Een cilinderslot met het SKG-keurmerk 2 of 3 sterren biedt extra zekerheid.

Hoeveel kost een cilinder?

De kosten van cilinders lopen sterk uiteen. Factoren die rol spelen bij de prijs van een cilinder zijn het merk, de maatvoering en de afwerking.

  • Merk: Sommige merken zijn qua prijs aantrekkelijker dan andere merken. Wat los staat van de kwaliteit, maar vaak te maken heeft met de merkbekendheid. Zoals het verschil in prijs van bijvoorbeeld de cilindermerken ABUS, BKS en M&C.
  • Daarnaast is de maatvoering van invloed op de prijs van een cilinder. Een langere cilinder is gewoon duurdere dan een korte cilinder. De maatvoering van een cilinder wordt bepaald aan de hand van een binnenmaat en een buitenmaat. Beide maten zijn van invloed op de prijs. En ook een halve cilinders is weer goedkoper dan een hele cilinder.
  • Tenslotte is de afwerking, de mogelijke opties, nog van invloed op de prijs van een cilinderslot. Het wel of niet voorzien van een SKG sterren keurmerk en de aantal sterren. Wel of geen gevarenfunctie. En of er sprake is van een enkelsluitende of gelijksluitende cilinder.

Al deze factoren zijn van invloed op de prijs van een cilinder.

Goedkoopste cilindersloten

De goedkoopste cilindersloten zijn bouwsloten. Dit zijn sloten zonder SGK sterren keurmerk. Deze cilinders zijn voor tijdelijk gebruik. Deze sloten worden ook voornamelijk in de bouw gebruikt. Waar woningen voor een korte periode op slot moeten. En worden na de oplevering vaak vervangen voor de veiligere cilindersloten met SGK sterren keurmerk. Ook voor dergelijke sloten kunt u bij ons terecht. Deze staan niet op onze site. Maar neem hiervoor gerust vrijblijvend contact met ons op.

Goedkope cilindersloten

Goedkope cilindersloten zijn voor ons cilinders van goede kwaliteit tegen een scherpe prijs. Liever spreken wij dan ook van goede koop cilindersloten. Dat zijn bij cilinders.nl de PZ88 cilinders van BKS. Deze cilinders zijn voorzien van een SKG 2 sterren keurmerk. Worden standaard geleverd met 3 snijsleutels. En zijn leverbaar als enkelsluitende cilinders of in gelijksluitende sets. Daarnaast is er nog de mogelijkheid de cilinders uit te rusten met een gevarenfunctie of de zogenaamde hotelfunctie.

Deurbeslag en veiligheidsbeslag: Een essentiële aanvulling

Naast het cilinderslot zelf, speelt deurbeslag een cruciale rol in de algehele beveiliging van uw woning. Kies voor veiligheidsbeslag dat voldoet aan de SKG-normen en is voorzien van kerntrekbeveiliging. Dit beslag beschermt de cilinder tegen uittrekken en maakt het inbrekers aanzienlijk moeilijker om uw woning binnen te dringen.

Onze ervaring en expertise

Bij Cilinders.nl hebben we jarenlange ervaring in het adviseren en leveren van cilindersloten. Ons team van experts staat klaar om u te helpen bij het maken van de juiste keuze. We hebben al talloze klanten geholpen bij het vinden van het perfecte cilinderslot voor hun woning.

Het kiezen van het juiste cilinderslot is persoonlijk en hangt af van verschillende factoren. Zorg ervoor dat je de veiligheid van je huis serieus neemt en investeer in hoogwaardige cilindersloten die passen bij jouw behoeften.

Heeft u nog vragen? Of wenst u aanvullend advies bij de keuze of het opmeten van cilindersloten of knopcilinders? Bel of mail gerust onze klantenservice: 0413-724998 of info@cilinders.nl.

Wij helpen u graag verder.

Klanten aan het woord

"De levering was snel, compleet en kwalitatief goed. De telefoon werd snel opgenomen en de vragen vakkundig afgehandeld. Het team van Cilinders.nl nam de tijd om mijn vragen te beantwoorden en gaf me deskundig advies!" - Richard Bouman

Meer klantervaringen over Cilinders.nl

Veelgestelde Vragen over Cilindersloten

1. Hoe vaak moet ik mijn cilindersloten vervangen?

Het wordt aanbevolen om cilindersloten elke vijf tot zeven jaar te vervangen, maar ook bij verlies van sleutels. En cilinders vervangen na een verhuizing is ook raadzaam.

2. Kan ik mijn cilinderslot zelf vervangen?

Ja, als je handig bent, kun je cilindersloten zelf vervangen met de juiste gereedschappen en instructies.

3. Is een cilinderslot met digitale sleutels veilig?

Ja, cilindersloten met digitale sleutels bieden geavanceerde beveiliging, maar het is belangrijk om een betrouwbaar systeem te kiezen.

4. Zijn er cilindersloten die passen bij alle deurtypen?

Er zijn veelzijdige cilindersloten beschikbaar, maar het is belangrijk om rekening te houden met het type deur en beveiligingseisen.

5. Zijn er kosten verbonden aan het vervangen van cilindersloten?

Ja, de kosten variëren afhankelijk van het type cilinderslot en merk, maar het is een waardevolle investering voor de veiligheid van je huis.