Cilinderslot vervangen kunt u ook goed zelf doen. Cilindersloten vormen een essentieel onderdeel van elk huis of bedrijfspand,. Ze zorgen namelijk voor veiligheid en bescherming tegen ongewenste indringers. Maar na verloop van tijd kan het nodig zijn om het cilinderslot te vervangen. In dit artikel leggen we uit wat de belangrijke stappen en tips zijn om een cilinderslot te vervangen.

Waarom een cilinderslot vervangen?

Cilindersloten zijn niet gemaakt om eeuwig mee te gaan. Ze kunnen na verloop van tijd versleten raken of beschadigd raken, waardoor ze kwetsbaar worden voor inbraak. Bovendien kunnen oude cilindersloten eenvoudiger worden gepickt of geopend door inbrekers met behulp van moderne gereedschappen.

Wanneer moet u uw cilinderslot vervangen?

Hoe vaak u uw cilinderslot moet vervangen, hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het slot, het gebruik en de mate van slijtage. In het algemeen is het echter een goed idee om uw cilinderslot elke 5 tot 10 jaar te vervangen.

Signalen dat uw cilinderslot vervangen moet worden

Er zijn een aantal signalen die erop kunnen wijzen dat uw cilinderslot vervangen moet worden. Deze omvatten:

 • Het slot vergrendelt of ontgrendelt niet meer soepel.
 • De sleutel past niet goed in het slot en draait moeilijk.
 • De cilinder is beschadigd of vervormd.
 • Er is sprake van inbraakschade aan het slot of de deur.

Cilinderslot te vervangen: de belangrijke stappen

Allereerst de belangrijkste stappen op een rij:

 1. Koop een nieuw cilinderslot: Het eerste wat u moet doen is een nieuw cilinderslot kopen. Zorg ervoor dat je het juiste type en de juiste maat kiest, zodat het past bij de deur en het oude slot.
 2. Verwijder het oude cilinderslot: Om het oude cilinderslot te verwijderen, moet je de schroeven aan de binnenkant van de deur losdraaien. Trek vervolgens het oude slot uit de deur en verwijder het.
 3. Plaats het nieuwe cilinderslot: Plaats het nieuwe cilinderslot in de deur en zorg ervoor dat het goed vastzit. Draai de schroeven aan de binnenkant van de deur aan om het slot op zijn plaats te houden.
 4. Test het nieuwe cilinderslot: Probeer de nieuwe sleutel in het slot en test het om te zien of het goed werkt. Als het niet goed werkt, controleer dan of het goed is geïnstalleerd en of er geen problemen zijn.

Tips bij het vervangen van een cilinderslot

Hieronder een aantal handige tips:

 1. Koop een slot van goede kwaliteit om ervoor te zorgen dat het lang meegaat en voldoende beveiliging biedt.
 2. Kies een slot met een keurmerk, zoals het SKG-keurmerk, wat aangeeft dat het slot voldoet aan de veiligheidseisen.
 3. Laat het slot vervangen door een professional als u niet zeker weet hoe u het zelf moet doen.
 4. Bewaar de oude sleutels niet meer nadat het cilinderslot is vervangen, omdat deze nog steeds toegang kunnen bieden tot het pand.

Cilinderslot vervangen praktisch stappenplan

Cilinderslot vervangen stappenplan. Dit stappenplan helpt u eenvoudig een cilinder of cilinderslot vervangen. In 6 eenvoudige stappen vervangt, demonteert en monteert u zelf uw cilinderslot. Of het nu gaat om een voordeur, binnendeur of tuinpoort. Het vervangen van een cilinderslot gaat in vrijwel alle gevallen op een zelfde wijze. 

Zelf een slot vervangen

Het is goed mogelijk om een cilinderslot zelf te vervangen. Of het nu voor uw voor- of achterdeur is. Een SKG cilinderslot van 2 sterren, 3 sterren of geen sterren. Of het nu van Abus, BKS of M+C is. Het maakt in de basis niet uit. Het is mogelijk om een cilinderslot zelf te vervangen, maar als u het niet zeker weet of twijfelt hoe u het moet doen, is het beter om een professional in te schakelen. Of contact op te nemen met onze experts.

Cilinderslot vervangen met sleutel

Heeft u de juiste cilinder volg dan ons stappenplan om eenvoudig uw cilinders zelf te vervangen. Het stappenplan is een eenvoudig handleiding voor het vervangen van een cilinderslot met een sleutel.

De onderstaande foto's laten u eerst zien hoe u het oude cilinderslot verwijdert. Om vervolgens de nieuwe cilinder te kunnen plaatsen. Vervolgens plaatst u in omgekeerde volgorde het nieuwe cilinderslot.

De te nemen stappen voor het vervangen van een cilinderslot:

 1. Draai de cilinderschroef of montageschroef los
 2. Verwijder de cilinderschroef of montageschroef
 3. Draai de sleutel tot de cilinder kan worden verwijderd
 4. Verwijder de oude cilinder
 5. Plaats de nieuwe cilinder met sleutel
 6. Bevestig de cilinderschroef of montageschroef

Stap 1: Draai de cilinderschroef of montageschroef los

Met een schroevendraaier draait u op de kop van de deur de montageschroef of cilinderschroef los.

Cilinder of Cilinderslot vervangen - stappenplan -stap 1

Stap 2: Verwijder de cilinderschroef volledig uit het slot

Let op! De cilinderschroef of montageschroef dient u volledig te verwijderen. Anders kan u de cilinder of het cilinderslot namelijk niet verwijderen.

Cilinder of Cilinderslot vervangen - stappenplan -stap 2

Stap 3: Draai de sleutel tot de cilinder uit te nemen is

Gebruik vervolgens de sleutel om de cilinder of het cilinderslot te verwijderen. Steek de sleutel in de cilinder en draai vervolgens naar links of rechts totdat u de cilinder of het cilinderslot zonder weestand kan verwijderen.

Cilinder of Cilinderslot vervangen - stappenplan -stap 3

Stap 4: Neem de cilinder uit het slot 

U verwijdert de cilinder zonder weerstand wanneer het (donkere) middengedeelte in lijn is met de rest van de cilinder (zie afbeelding).

Cilinder of Cilinderslot vervangen - stappenplan -stap 4

Stap 5: Plaats de nieuwe cilinder in het slot

Het plaatsen van de nieuwe cilinder dient op dezelfde wijze te gebeuren. Het (donkere) middengedeelte dient dus in lijn te zijn met de rest van de cilinder (zie afbeelding).

Cilinder of Cilinderslot vervangen - stappenplan -stap 5

Stap 6: Schroef de cilinderschroef vast

Vervolgens schroeft u de cilinderschroef of montageschroef weer vast.

Cilinder of Cilinderslot vervangen - stappenplan -stap 6

Cilinderslot vervangen Youtube

Op youtube zijn ook diverse filmpjes te vinden over het vervangen van een cilinderslot. Onderstaand filmpje geeft een helder uitleg hoe je makkelijk een cilinder vervangt.

Waarom cilinder vervangen?

Het cilinderslot vervangen kan nodig zijn wanneer de cilinder minder goed functioneert. Maar voor u dat doet, controleer goed of het ook daadwerkelijk nodig is. Het kan zomaar zijn dat er vuil in de cilinder zit. Vuil verwijdert u eenvoudig door de cilinder tijdelijk te verwijderen. Op zijn kant te plaatsen (verticaal) en er voorzichtig op te kloppen / tikken. Zo verwijdert u mogelijk vuil zoals zandkorrels of een klein insect. Waardoor het probleem mogelijk verholpen is. Daarnaast is het raadzaam ter bevordering van een soepele werking de cilinder te smeren met een geschikt smeermiddel. Zie hiervoor Onderhoud cilindersloten en cilinders.

Cilinderslot vervangen voordeur

Het vervangen van een cilinder van de voordeur, achterdeur of binnendeur gaat meestal op eenzelfde manier. Wel is het raadzaam om bij het vervangen van een cilinderslot op de voordeur of achterdeur te kijken naar het soort cilinder dat u gaat gebruiken. Omdat deze deuren naast een binnenkant en ook een buitenkant hebben. Het is daarom raadzaam om te werken met cilinders voorzien van een SKG keurmerk (Stichting Kwaliteit en Gevelbouw) voor extra veiligheid. Cilinders met het SKG keurmerk zijn extra beveiligd tegen inbraak.

Cilinderslot vervangen zonder sleutel

Het vervangen van een cilinderslot zonder sleutel vergt wat meer werk. In dit geval zou u de cilinder kunnen uitboren. Het advies is om dit door de vakman te laten doen.

Skg cilinderslot vervangen

Het vervangen van een SKG cilinderslot gaat op eenzelfde manier als een cilinder zonder SKG keurmerk. Het belangrijkste onderscheid tussen een SKG 2 en een SKG 3 cilinder is het aantal mogelijk verschillende sluit combinaties. Een SKG 2 sterren cilinderslot heeft 40.000 sluitcombinaties, terwijl een SKG 3 sterren cilinder 100.000 verschillende mogelijke combinaties heeft. Daarnaast is een SKG 3 sterren cilinderslot voorzien van kerntrekbeveiliging. Kerntrekken is een veel voorkomende manier voor dieven om binnen te komen.

Doorsnede Abus cilinder

Abus cilinderslot vervangen

Ook het vervangen van een abus cilinder of van welk ander merk ook. Zoals BKS of M+C gaat op vrijwel dezelfde manier. Wel is het aan te raden wanneer u uw cilinderslot vervangt. Trouw te blijven aan het merk dat ook in uw andere deuren zit. Dit is met name van belang wanneer u met dezelfde sleutel verschillende deursloten wenst te bedienen. In dit geval spreken we van gelijksluitende cilinders.

Cilinderslot vervangen zelfde sleutel

Cilinders die met dezelfde sleutel kunnen worden bediend noemen we gelijksluitende cilinders. Bijvoorbeeld met dezelfde sleutel zowel de voordeur, achterdeur, poort en garagedeur kunnen bedienen. Gelijksluitende cilinders moeten van hetzelfde merk en type zijn. Verschillenden merken en typen cilinders zijn niet gelijksluitend te maken op elkaar. Vervangt u een cilinder van één deur met een cilinder van een ander merk dan de overige cilinders. Dan is het niet meer mogelijk om alles gelijksluitend te maken. In dergelijke gevallen is het dan raadzaam om alle cilindersloten te vervangen voor gelijksluitende cilindersloten van hetzelfde merk en type. Of wanneer alle deuren al gelijksluitende cilinders hebben. Trouw te blijven aan het merk en type van de huidige cilinders.

Hoe verwissel ik een cilinderslot?

Hoe een cilinderslot verwisselen is afhankelijk van de uitgangssituatie. Heeft u de sleutel nog of heeft u geen sleutel meer? Voor beide situatie is een oplossing. In het geval van met sleutel is het vrij eenvoudig. Zonder sleutel is het een grotere uitdaging omdat de cilinder dan moeilijk te verwijderen is.

Cilinderslot vervangen zonder sleutel

Een cilinderslot vervangen zonder sleutel vergt wat meer werk. Een cilinderslot zonder sleutel vervangen is mogelijk door de cilinder uit te boren. Dit vergt wel enige kennis en handigheid. Daarom is het advies dit door een vakman te laten doen.

Wat kost het vervangen van een cilinderslot?

De kosten van het vervangen van een cilinderslot zijn afhankelijk of u dit zelf doet of laat doen. En het is een relatief eenvoudig klusje wanneer u de juiste cilinder heeft. Twijfelt u of u de juiste cilindermaten heeft? Controleer dit dan op Cilinderslot opmeten. De juiste manier! Laat u uw cilinderslot vervangen door een bedrijf. Houd dan rekening met extra kosten zoals arbeidsloon en voorrijkosten. Deze komen bovenop de kosten voor de cilinder.

Veelgestelde vragen over cilindersloten vervangen

 1. Moet ik het hele slot vervangen als ik mijn sleutels ben kwijtgeraakt? Ja, het is belangrijk om het hele slot te vervangen als je je sleutels bent kwijtgeraakt, om te voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot je pand.
 2. Hoe kan ik er zeker van zijn dat het nieuwe cilinderslot veilig is? Kies een cilinderslot van goede kwaliteit en met een keurmerk, zoals het SKG-keurmerk, voor een cilinderslot dat voldoet aan de veiligheidseisen. Daarnaast is het belangrijk om het slot op de juiste manier te installeren en ervoor te zorgen dat het goed functioneert voordat je het gebruikt.
 3. Wat moet ik doen als het cilinderslot niet goed werkt nadat ik het heb vervangen? Als het nieuwe cilinderslot niet goed werkt, controleer dan of het op de juiste manier is geïnstalleerd en of er geen defecten zijn. Als je er nog steeds niet uitkomt, kun je het beste een professional inschakelen om het probleem te verhelpen.

Cilinders vervangen en kopen

Het vervangen van een cilinderslot kan nodig zijn om de veiligheid van je pand te waarborgen. Het is belangrijk om het oude slot op de juiste manier te verwijderen en het nieuwe slot op de juiste manier te installeren om ervoor te zorgen dat het goed werkt en voldoende beveiliging biedt. Kies een slot van goede kwaliteit en met een keurmerk, en volg de belangrijke stappen en tips die we in dit artikel hebben besproken. Als je niet zeker weet hoe je het cilinderslot moet vervangen, is het beter om een professional in te schakelen om ervoor te zorgen dat het op de juiste manier wordt geïnstalleerd en werkt.

Vind en koop de beste cilinders voor uw huis, garage of schuur.
Het kopen van cilinders kan eenvoudig en snel op Cilinders.nl. Twijfelt u of heeft u vragen? Bel of mail vrijblijvend met onze klantenservice op 0413-724998 of info@cilinders.nl
Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Ons team staat voor u klaar!