Stelt u zich wel eens voor dat u thuiskomt en uw sleutel past niet meer in het slot? Of misschien merkt u dat uw cilinderslot stroever draait dan normaal. In beide gevallen is de kans groot dat uw cilinderslot aan vervanging toe is. Een kapot of verouderd slot kan een flinke veiligheidsrisico vormen. Gelukkig is het vervangen van een cilinderslot vaak een klus die u prima zelf kunt klaren. In deze uitgebreide blog leert u alles over het vervangen van uw cilinderslot, zodat u weer met een gerust hart uw woning kunt afsluiten.

Wanneer een cilinderslot vervangen?

Cilindersloten vormen een essentieel onderdeel van elk huis of bedrijfspand,. Ze zorgen namelijk voor veiligheid en bescherming tegen ongewenste indringers. Maar na verloop van tijd kan het nodig zijn om het cilinderslot te vervangen. Signalen dat uw cilinderslot mogelijk aan vervanging toe is:

 • Het slot vergrendelt of ontgrendelt niet meer soepel
 • De sleutel past niet goed in het slot en draait moeilijk.
 • De cilinder is beschadigd of vervormd
 • Er is sprake van inbraakschade aan het slot of de deur

Cilinderslot vervangen: zelf doen of een slotenmaker?

Laten we eerlijk zijn: voor veel mensen is de gedachte om zelf een klus in huis te klaren best spannend. Heeft u geen kluservaring of twijfelt u aan uw technische vaardigheden? Geen probleem! U kunt altijd een beroep doen op een ervaren slotenmaker. Die kan het cilinderslot snel en vakkundig vervangen. Toch zijn er ook zeker voordelen te behalen aan het zelf vervangen van uw cilinderslot.

Voordelen van zelf vervangen

Het grootste voordeel is de kostenbesparing. U betaalt alleen de kosten van het nieuwe cilinderslot en eventueel wat gereedschap. De voorrijkosten en het arbeidsloon van een slotenmaker vallen hiermee weg.

Nadelen van zelf vervangen

 • Kans op fouten: Als u niet precies weet hoe u een cilinderslot moet vervangen, loopt u het risico om fouten te maken. Dit kan ertoe leiden dat het slot niet goed functioneert of zelfs onbruikbaar wordt. Maar in deze blog en met onze klantenservice helpen wij u graag op weg. Zodat u zelf uw cilindersloten kan vervangen.
 • Gereedschap nodig: Voor het vervangen van een cilinderslot heeft u wellicht wat gereedschap nodig, zoals een schroevendraaier. Heeft u dit gereedschap niet in huis, dan moet u dit mogelijke aanschaffen. Maar deze kosten zijn veelal lager dan het inschakelen van een slotenmaker.

Wanneer een slotenmaker inschakelen?

Twijfelt u aan uw technische vaardigheden? Of heeft u te maken met een complex slot dat lastig te vervangen is? Dan is het verstandig om een erkende slotenmaker in te schakelen. Zeker bij spoedgevallen, bijvoorbeeld wanneer u uw sleutels bent verloren en buitengesloten bent, is een slotenmaker de snelste oplossing.

Cilinderslot kiezen: Veiligheid voorop!

Nu u weet of u het cilinderslot zelf gaat vervangen of een beroep doet op een slotenmaker, is het tijd om het juiste cilinderslot te kiezen. Dit is een belangrijke stap, want het cilinderslot vormt de eerste verdedigingslinie tegen inbraak.

Verschillende soorten cilindersloten

Er bestaan verschillende soorten cilindersloten in de basis zijn er vier mogelijke uitvoeringen: De hele cilinder, de halve cilinder, de knopcilinder en de halve knopcilinder.

SKG keurmerk: onmisbaar voor optimale veiligheid

Bij het kiezen van een cilinderslot is het SKG keurmerk van groot belang. Het SKG keurmerk geeft aan hoe inbraakwerend een cilinderslot is. Hoe meer sterren een cilinderslot heeft, hoe beter hij bestand is tegen inbraakpogingen. Voor uw woning adviseren wij minimaal een cilinderslot met SKG 2 te kiezen.

Doorsnede Abus cilinder

SKG-certificering: de verschillen

Het verschil in SKG niveau geeft de mate van inbraakbestendigheid weer. Het belangrijkste onderscheid tussen een SKG 2 en een SKG 3 cilinder is het aantal mogelijk verschillende sluit combinaties. Een SKG 2 sterren cilinderslot heeft 40.000 sluitcombinaties, terwijl een SKG 3 sterren cilinder 100.000 verschillende mogelijke combinaties heeft. Daarnaast is een SKG 3 sterren cilinderslot voorzien van kerntrekbeveiliging. Kerntrekken is een veel voorkomende manier voor dieven om binnen te komen.

Cilinderslot opmeten: pasvorm is essentieel

Voordat u een nieuw cilinderslot aanschaft, is het belangrijk om het oude slot op te meten. De lengte van de cilinder is bepalend voor de pasvorm in uw deur. Meet de totale lengte van de cilinder, inclusief het gedeelte dat in de deur zit en het gedeelte dat uitsteekt. Meer informatie over de juiste manier van het opmeten van uw cilinderslot vindt u op: Cilinderslot opmeten. De juiste manier!

Benodigdheden en stappenplan: Cilinderslot vervangen

Nu u het juiste cilinderslot heeft gekozen, is het tijd om aan de slag te gaan! Met de volgende benodigdheden en het stappenplan kan u eenvoudig uw cilinderslot vervangen.

Benodigdheden:

 • Nieuw cilinderslot
 • Schroevendraaier (afhankelijk van de montageschroef, maar meestal kruiskop)

Stappenplan:

1. Cilinder verwijderen

Cilinder of Cilinderslot vervangen - stappenplan -stap 1
 • Zoek de schroef waarmee de cilinder vastzit. Deze bevindt zich meestal aan de kopse kant van de deur.
Cilinder of Cilinderslot vervangen - stappenplan -stap 2
 • Draai de schroef los met de schroevendraaier. Verwijder de cilinderschroef volledig uit het slot. Anders kan u de cilinder of het cilinderslot namelijk niet verwijderen.
Cilinder of Cilinderslot vervangen - stappenplan -stap 3
 • Houd de sleutel in het slot en draai vervolgens naar links of rechts totdat u de cilinder of het cilinderslot zonder weestand kan verwijderen.
Cilinder of Cilinderslot vervangen - stappenplan -stap 4
 • Trek de cilinder voorzichtig uit het slot.

2. Nieuwe cilinder plaatsen

Het plaatsen van de nieuwe cilinder gaat op dezelfde manier, maar dan in de omgekeerde volgorde.

Cilinder of Cilinderslot vervangen - stappenplan -stap 5
 • Vergelijk de nieuwe cilinder met de oude cilinder. Zorg ervoor dat de lengte en dikte overeenkomen.
 • Schuif de nieuwe cilinder met de sleutel in het slot. Draai hierbij de sleutel een klein beetje heen en weer. Net als bij het verwijderen, zorgt dit ervoor dat de cilinder in de juiste positie komt te zitten.
Cilinder of Cilinderslot vervangen - stappenplan -stap 6
 • Draai de montageschroef weer vast met de schroevendraaier.

3. Testen

 • Probeer de deur te openen en te sluiten met de nieuwe sleutel. Controleer of alles soepel verloopt.
 • Test ook de werking van de nachtschoot. Deze moet zowel van binnenuit als van buiten te bedienen zijn.

Cilinderslot vervangen Youtube

Op YouTube zijn ook diverse filmpjes te vinden over het vervangen van een cilinderslot. Onderstaande instructiefilmpjes geven een helder uitleg hoe u makkelijk een cilinderslot vervangt.

Gelijksluitend cilinderslot vervangen

Cilinders die met dezelfde sleutel kunnen worden bediend noemen we gelijksluitende cilinders. Bijvoorbeeld met dezelfde sleutel zowel de voordeur, achterdeur, poort en garagedeur kunnen bedienen. Gelijksluitende cilinders moeten van hetzelfde merk en type zijn. Verschillenden merken en typen cilinders zijn niet gelijksluitend te maken op elkaar. Vervangt u een cilinder van één deur met een cilinder van een ander merk dan de overige cilinders. Dan is het niet meer mogelijk om alles gelijksluitend te maken. In dergelijke gevallen is het dan raadzaam om alle cilindersloten te vervangen voor gelijksluitende cilindersloten van hetzelfde merk en type. Of wanneer alle deuren al gelijksluitende cilinders hebben. Trouw te blijven aan het merk en type van de huidige cilinders.

Vragen over het vervangen van cilindersloten?

Het kopen van cilinders kan eenvoudig en snel op Cilinders.nl. Twijfelt u of heeft u vragen? Bel of mail vrijblijvend met onze klantenservice op 0413-724998 of info@cilinders.nl Dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Ons team staat voor u klaar!

Veelgestelde vragen over cilindersloten vervangen

1. Kan ik elk type cilinderslot zelf vervangen?

In de meeste gevallen kunt u een profielcilinder prima zelf vervangen. Heeft u echter te maken met een complex slot of beschikt u niet over de benodigde technische vaardigheden, dan is het raadzaam om een slotenmaker in te schakelen.

2. Hoe lang duurt het om een cilinderslot te vervangen?

Het vervangen van een cilinderslot is over het algemeen een klus die u binnen 15-30 minuten kunt klaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van uw ervaring en of u tegen onverwachte problemen aanloopt.

3. Wat kost het vervangen van een cilinderslot?

De kosten van het vervangen van een cilinderslot zijn afhankelijk of u dit zelf doet of laat doen. En het is een relatief eenvoudig klusje wanneer u de juiste cilinder heeft. Twijfelt u of u de juiste cilindermaten heeft? Controleer dit dan op Cilinderslot opmeten. De juiste manier! Laat u uw cilinderslot vervangen door een bedrijf. Houd dan rekening met extra kosten zoals arbeidsloon en voorrijkosten. Deze komen bovenop de kosten voor de cilinder.

4. Hoe kan ik er zeker van zijn dat het nieuwe cilinderslot veilig is?

Kies een cilinderslot van goede kwaliteit en met een SKG-keurmerk. Daarnaast is het belangrijk om het slot op de juiste manier te installeren en ervoor te zorgen dat het goed functioneert voordat u het gebruikt.

5. Wat moet ik doen als ik mijn oude sleutels kwijt ben?

Bent u uw oude sleutels kwijtgeraakt? Schakel dan direct een slotenmaker in. Probeer niet zelf het slot open te breken, want dit kan leiden tot schade aan de deur en het slot. De slotenmaker kan het slot vakkundig openen en vervangen, zodat uw woning weer veilig is.

6. Kan ik een cilinderslot met kerntrekbeveiliging zelf vervangen?

Cilindersloten met kerntrekbeveiliging bieden extra bescherming tegen een specifieke inbraakmethode. Het vervangen van dit type cilinderslot is in principe ook zelf te doen.