Wat is een sleutelplan?

Een sluitplan of sleutelplan is een overzicht van wie toegang heeft tot welke ruimte(n). Wanneer u bekend bent met de sluitsystemen dan stelt u zelf eenvoudig een sleutelplan. Dit artikel helpt u op weg met informatie over en voorbeelden van sluitsystemen. Voor het gemak hebben wij een voorbeeld sleutelplan gemaakt in excel. Dit bestand mag u downloaden en is vrij te gebruiken bij het maken van uw eigen sleutelplan.

Sleutelplan voorbeelden en sluitsystemen

Hieronder vindt u meer informatie over de werking van sleutelplannen en sluitsystemen. 

Het maken van een sleutelplan gebeurt met behulp van sluitsystemen. Afhankelijk van uw wensen wordt één of een combinatie van onderstaande sluitsystemen toegepast: 

  1. De hoofdsleutel (HS)
  2. De centrale hoofdsleutel (Z)
  3. De generale hoofdsleutel (GHS)

1. De hoofdsleutel (HS)

Bij dit sluitsysteem is er sprake van één hoofdsleutel die alle deuren (cilindersloten) in het sluitplan kan openen en sluiten. Daarnaast zijn er verschillende sleutels die enkel een individuele deur (cilinderslot) van al deze deuren kan openen.

hoofdsleutel

Sleutelplan voorbeeld hoofdsleutel (HS)

Dit systeem is van toepassing wanneer één persoon (de beheerder) toegang moet hebben tot alle deuren binnen een sluitplan. En anderen slechts de toegang mogen hebben tot één deur binnen het sleutelplan. 

2. De centrale hoofdsleutel (Z)

Het systeem met de centrale hoofdsleutel is van toepassing wanneer meerdere personen toegang moeten hebben tot één zelfde deur. En daarnaast iedereen binnen het sluitplan nog de toegang moeten hebben tot één specifieke deur. Bij dit systeem is er sprake van één deur (cilinderslot) waarop alle sleutels passen binnen het sleutelplan. En waarbij diezelfde sleutels ook nog passen op één andere deur (cilinderslot) waar de andere sleutels niet op passen. 

centrale hoofdsleutel

Sleutelplan voorbeeld centrale hoofdsleutel (Z)

Een appartementencomplex waarbij iedereen met de eigen sleutel, de centrale deur en de eigen voordeur kan openen en sluiten. Maar niet in staat is elkaars voordeur te openen met deze sleutel. 

3. De generale hoofdsleutel (GHS)

Dit systeem is een combinatie van een hoofdsleutel en een centrale hoofdsleutel. De generale (algemene) hoofdsleutel kan alle deuren (cilindersloten) openen van de verschillende onderliggende hoofdsleutels (verschillende sluitplannen). De hoofdsleutels kunnen alleen alle deuren bedienen binnen hun eigen sluitplan (zie de hoofdsleutel HS).  Daarnaast kunnen verschillende onderliggende sleutels een individuele deur (cilinderslot) openen.

generale hoofdsleutel

Sleutelplan voorbeeld generale hoofdsleutel (HS)

Het systeem van de generale hoofdsleutel wordt vooral gebruikt bij grote bedrijven, ziekenhuizen, luchthavens. Waar verschillende bedrijfshallen of units met verschillende kamers en kasten zijn. 

Meer informatie over sluitplan of sleutelplan maken

Heeft u vragen, ingewikkelde bestellingen, bestellingen die extra toelichting behoeven of bestelt u gewoon liever telefonisch?

De klantenservice van Cilinders.nl is bereikbaar van maandag  t/m vrijdag van 8.30u. - 17.00u.

Wij zijn te bereiken:

  • telefonisch: 0413-724998.
  • per mail: info@cilinders.nl 
  • de chat op de website

Neem gerust contact met ons op.

Toch liever online bestellen? Ga direct naar onze shop.