Sluitplan of sleutelplan creëert veiligheid door overzicht. Het plan is een overzicht van wie toegang heeft tot welke ruimte(n). Meer over het belang van sleutelplannen treft u hier. Dit artikel helpt u op weg met informatie over het opstellen en voorbeelden van sluitsystemen. Wanneer u bekend bent met de sluitsystemen dan stelt u zelf eenvoudig een sleutelplan. Voor het gemak hebben wij een voorbeeld sleutelplan gemaakt in Excel. Dit bestand mag u downloaden en is vrij te gebruiken bij het maken van uw eigen sleutelplan.

Opstellen sleutelplan of sluitplan

Er zijn een aantal stappen om een sleutelplan op te stellen:

  1. Bepaal wie toegang heeft tot het gebouw of gebied. Dit kan bijvoorbeeld zijn: medewerkers, bezoekers, leveranciers, etc.
  2. Bepaal welke deuren op welk moment van de dag op slot moeten zijn en wie de sleutels hiervoor heeft. Dit kan afhankelijk zijn van de tijd van de dag, het type deur en de locatie van de deur.
  3. Maak een lijst van alle deuren en andere toegangspunten in het gebouw of gebied. Geef vervolgens aan wie de sleutels hiervoor heeft en wanneer de deuren op slot moeten zijn.
  4. Zorg ervoor dat het sleutelplan duidelijk is voor alle betrokken partijen en zorg ervoor dat het regelmatig wordt bijgewerkt als er wijzigingen zijn in de toegang of beveiliging.

Sleutelplan voorbeelden en sluitsystemen

Hieronder vindt u meer informatie over de werking van sleutelplannen en sluitsystemen. 

Het maken van een sleutelplan gebeurt met behulp van sluitsystemen. Afhankelijk van uw wensen wordt één of een combinatie van onderstaande sluitsystemen toegepast: 

  1. De hoofdsleutel (HS)
  2. De centrale hoofdsleutel (Z)
  3. De generale hoofdsleutel (GHS)

Verschil hoofdsleutel, centrale hoofdsleutel en generale hoofdsleutel

De verschillende sleutels hebben verschillende toegangsmogelijkheden. Hieronder treft u een uitleg van de werking van de verschillenden sleutelvormen.

Een hoofdsleutel is een sleutel die toegang geeft tot meerdere deuren of andere toegangspunten in een gebouw of gebied. Een centrale hoofdsleutel is een hoofdsleutel die toegang geeft tot alle deuren of andere toegangspunten in een gebouw of gebied. Een generale hoofdsleutel is een hoofdsleutel die toegang geeft tot alle deuren of andere toegangspunten in meerdere gebouwen of gebieden.

Het verschil tussen deze drie soorten hoofdsleutels is dus de omvang van de toegang die ze geven. Een hoofdsleutel geeft toegang tot een aantal deuren of toegangspunten, een centrale hoofdsleutel geeft toegang tot alle deuren of toegangspunten in een gebouw of gebied, en een generale hoofdsleutel geeft toegang tot alle deuren of toegangspunten in meerdere gebouwen of gebieden.

1. De hoofdsleutel (HS)

Bij dit sluitsysteem is er sprake van één hoofdsleutel die alle deuren (cilindersloten) in het sluitplan kan openen en sluiten. Daarnaast zijn er verschillende sleutels die enkel een individuele deur (cilinderslot) van al deze deuren kan openen.

hoofdsleutel

Sleutelplan voorbeeld hoofdsleutel (HS)

Dit systeem is van toepassing wanneer één persoon (de beheerder) toegang moet hebben tot alle deuren binnen een sluitplan. En anderen slechts de toegang mogen hebben tot één deur binnen het sleutelplan. 

2. De centrale hoofdsleutel (Z)

Het systeem met de centrale hoofdsleutel is van toepassing wanneer meerdere personen toegang moeten hebben tot één zelfde deur. En daarnaast iedereen binnen het sluitplan nog de toegang moeten hebben tot één specifieke deur. Bij dit systeem is er sprake van één deur (cilinderslot) waarop alle sleutels passen binnen het sleutelplan. En waarbij diezelfde sleutels ook nog passen op één andere deur (cilinderslot) waar de andere sleutels niet op passen. 

centrale hoofdsleutel

Sleutelplan voorbeeld centrale hoofdsleutel (Z)

Een appartementencomplex waarbij iedereen met de eigen sleutel, de centrale deur en de eigen voordeur kan openen en sluiten. Maar niet in staat is elkaars voordeur te openen met deze sleutel. 

3. De generale hoofdsleutel (GHS)

Dit systeem is een combinatie van een hoofdsleutel en een centrale hoofdsleutel. De generale (algemene) hoofdsleutel kan alle deuren (cilindersloten) openen van de verschillende onderliggende hoofdsleutels (verschillende sluitplannen). De hoofdsleutels kunnen alleen alle deuren bedienen binnen hun eigen sluitplan (zie de hoofdsleutel HS).  Daarnaast kunnen verschillende onderliggende sleutels een individuele deur (cilinderslot) openen.

generale hoofdsleutel

Sleutelplan voorbeeld generale hoofdsleutel (HS)

Het systeem van de generale hoofdsleutel wordt vooral gebruikt bij grote bedrijven, ziekenhuizen, luchthavens. Waar verschillende bedrijfshallen of units met verschillende kamers en kasten zijn. 

Meer informatie over sluitplan of sleutelplan maken

Heeft u vragen, ingewikkelde bestellingen, bestellingen die extra toelichting behoeven of bestelt u gewoon liever telefonisch?

De klantenservice van Cilinders.nl is bereikbaar van maandag  t/m vrijdag van 8.30u. - 17.00u.

Wij zijn te bereiken:

  • telefonisch: 0413-724998.
  • per mail: info@cilinders.nl 
  • de chat op de website

Neem gerust contact met ons op.

Toch liever online bestellen? Ga direct naar onze shop.