Tips & trics

Bedien de cilinders alleen middels de juiste sleutel en niet met andere voorwerpen zoals een schroevendraaier. Dit zal de cilinder beschadigen, waardoor het niet meer mogelijk is om een sleutel te gebruiken.

Normale cilinders zijn niet tegelijkertijd aan 2 zijdes bedienbaar. Hiervoor zijn speciale cilinders ontwikkeld, vaak panieksloten, cilinder met nood- of gevarenfunctie of hotelfunctie genoemd. Hierbij is het dus wel mogelijk om een sleutel aan de binnenzijde van de deur te laten zitten en vanuit buiten
het slot te kunnen openen. Dit wordt vaak toegepast bij seniorenwoningen en zorginstellingen, zodat bijvoorbeeld de thuiszorg altijd binnen kan.

Probeer de sleutel niet met een schroevendraaier of tang te draaien. Er zal veel meer kracht op de sleutel komen te staan, waardoor deze zal breken. Het verwijderen van een afgebroken sleutel resulteert vaak in
een defecte cilinder die vervangen moet worden.

De sleutel mag niet bediend worden als deurgreep. Dit omdat de sleutel meer belast wordt dan normaal. Kans op breuk is dan ook aanwezig.

De cilinder mag maximaal 3 mm buiten het deurbeslag steken. Steekt de cilinder verder uit, dan wordt het voor inbrekers erg makkelijk om de cilinder vast te pakken (met een tang) en zo binnen te komen.

De sleutel altijd rechtstandig uit-en in de cilinder nemen. Hiermee vermijd u zijdelingse krachten op de sleutel.

Monteer de cilinder nooit met geweld in het slot. Gaat de cilinder niet soepel in het slot? Dan zal er een blokkade zijn in het slot, bijvoorbeeld de cilinderbout, of de meenemer zit in de weg. Een hamer is in ieder geval nooit een oplossing.

Voor een goed lopende cilinder is het belangrijk deze te smeren met een geschikt smeermiddel. Aan te raden is om dat twee keer per jaar te doen. In onze webshop is het juiste smeermiddel verkrijgbaar.

Het gebruik van olie of grafiet mag bij cilinders niet als smeermiddel toegepast worden, deze (vette) smeermiddelen zorgen juist voor het ophopen van vuiligheid. De cilinder zal dus juist eerder vastlopen. Het juist smeermiddel verkrijgbaar in onze webshop.

Steek de sleutel geheel in de cilinder voordat deze bediend wordt. Dit voorkomt vervorming van de sleutel.

Meer weten?

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail of bel ons op info@cilinders.nl  of 0413-724998.

Wij helpen u graag verder.

Team Cilinders.nl