Bent u op zoek naar een korte cilinder voor uw deur? Bijvoorbeeld een hele cilinder van 20/20, 25/25 of een halve cilinder 25/10. Dan ervaart u waarschijnlijk dat het aanbod hierin beperkt is. Maar waarom is het aanbod van cilinders onder de 30 mm. per zijde beperkt?

Dit heeft te maken met verschillende factoren. In dit artikel bespreken we waarom cilinders onder de 30 mm. (binnen- of buitenmaat) zeldzaam zijn en waar u op moet letten wanneer u een korte cilinder aanschaft.

Factoren die de minimale cilinderlengte bepalen

De lengte van een standaard sleutel speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de minimale lengte van een cilinder. Om de cilinder te kunnen draaien, moet de sleutel diep genoeg in de cilinder kunnen steken om alle pinnen te bedienen. Kortere cilinders bieden hier simpelweg niet genoeg ruimte voor.

Naast de sleutellengte speelt ook het aantal pinnen in de cilinder een rol. Standaard cilinders hebben meestal minimaal 5 of 6 pinnen die op een lijn in de cilinder zitten. Minder pinnen betekenen minder veiligheid, omdat er minder mogelijke combinaties zijn om de cilinder te openen.

Tot slot spelen ook de inkepingen in de sleutel een rol. Deze inkepingen zorgen ervoor dat de sleutel de juiste pinnen in de cilinder bedient. Kortere cilinders hebben minder ruimte voor inkepingen, wat de veiligheid kan verminderen.

Korte cilinders: beperkte toepassingen en geen SKG-keurmerk

Hoewel kortere cilinders wel bestaan, hebben ze een aantal belangrijke nadelen:

  • Geen SKG-keurmerk: Voldoen niet aan de strenge eisen van het SKG-keurmerk. Dit keurmerk staat garant voor een minimale mate van inbraakwerendheid.
  • Geen gelijksluitende cilinders: Kunnen niet gelijksluitend gemaakt worden met normale lengte cilindersloten. Dit betekent dat u voor elke deur een aparte sleutel nodig heeft.
  • Speciale sleutel: Voor het openen van is een speciale korte sleutel nodig. Dit kan onhandig zijn, zeker als u meerdere deuren met verschillende cilinders heeft.

Korte cilinders worden doorgaans gebruikt voor speciale toepassingen waar een normale cilinder te lang is, zoals:

  • Poorten
  • Hekwerken
  • Zeer dunne deuren

Voorbeeld van een korte hele cilinder van het merk Abus.

Cilinder aan de buitenzijde mogen niet te ver uitsteken

Het is ten zeerste af te raden om een cilinder aan de buitenzijde van uw deur te laten steken. Dit maakt het voor inbrekers een stuk eenvoudiger om de cilinder te manipuleren en uw woning binnen te dringen. Een cilinder mag aan de buitenkant van een deur maximaal 3 mm uitsteken. Steekt de cilinder meer dan 3 mm uit? Dan is de cilinder inbraakgevoelig. Een uitstekende cilinder aan de buitenzijde maakt het voor inbrekers veel makkelijker om deze te manipuleren. Vast te pakken met bijvoorbeeld een tang.

Aan de binnenzijde van uw deur kan een uitstekende cilinder geen kwaad veiligheid technisch gezien.

Cilinder opmeten: handig stappenplan

Het opmeten van een cilinder in combinatie met een schild kan lastig zijn. Op de website van Cilinders.nl vindt u een handig stappenplan waarmee u dit eenvoudig zelf kunt doen: Cilinderslot opmeten. De juiste manier!

Korte cilinders en afwijkende uitvoeringen kopen?

Het beperkte aanbod van korte cilinders heeft dus verschillende redenen. Deze cilinders zijn minder veilig, hebben geen SKG-keurmerk en kunnen niet gelijksluitend gemaakt worden met normale lengte cilindersloten. Dergelijke cilinders zijn enkel geschikt voor speciale toepassingen waar een normale cilinder te lang is. Neem voor korte cilinders en afwijkende uitvoeringen vrijblijvend contact op met onze klantenservice: 0413 - 724998 of info@cilinders.nl

Veelgestelde vragen over korte cilinders

1. Waarom zijn cilinders onder de 30mm minder veilig?

Korte cilinders bieden minder ruimte voor pinnen en inkepingen, wat de veiligheid kan verminderen. Daarnaast hebben ze geen SKG-keurmerk, wat betekent dat ze niet voldoen aan de minimale eisen voor inbraakwerendheid.

2. Kan ik een korte cilinder gelijksluitend maken met een normale lengte cilinder?

Nee, dat is niet mogelijk. Korte cilinders hebben een ander profiel dan normale lengte cilindersloten.

3. Wanneer is een korte cilinder een geschikte optie?

Korte cilinders zijn enkel geschikt voor speciale toepassingen waar een normale cilinder te lang is, zoals poorten, hekwerken en zeer dunne deuren.

4. Is het oké om een cilinder aan de buitenkant van mijn deur te laten uitsteken?

Nee, dit is absoluut niet aan te raden. Een cilinder mag aan de buitenkant van een deur maximaal 3 mm uitsteken. Steekt de cilinder meer dan 3 mm uit? Dan is de cilinder inbraakgevoelig. Een uitstekende cilinder aan de buitenzijde maakt het voor inbrekers veel makkelijker om deze te manipuleren. Vast te pakken met bijvoorbeeld een tang.

5. Waar kan ik meer informatie vinden over het opmeten van cilinders?

In ons blogartikel Cilinderslot opmeten. De juiste manier! vindt u een duidelijke uitleg over het opmeten van cilinders.