4.8Google-reviews


  Het vinden van het juiste cilinderslot

  Welk cilinderslot heb ik nodig?

  Cilinderslot of cilinder en slot

  Hoe zit het nu precies met cilinders en sloten? Een cilinder maakt het mogelijk om sloten bij deuren (ook wel insteeksloten of loopsloten genoemd) af te sluiten. In de basis zijn de cilinder en het slot dus twee aparte onderdelen. In de volksmond gebruikt men de begrippen cilinder en cilinderslot door elkaar heen. Maar wordt hierbij vaak hetzelfde bedoeld.       

  Soort cilinderslot

  Het slot vormt het uitgangspunt bij het bepalen van de juiste combinatie van cilinder en slot. De meest voorkomende sloten zijn insteeksloten en oplegsloten. Insteeksloten zijn sloten die in de deur zitten. Deze sloten zijn voorzien van een profielcilinder. Oplegsloten zijn sloten die op de deur liggen. Hierbij volstaat de staartcilinder. In de meeste gevallen is er echter sprake van insteeksloten en voldoet de profielcilinder. 

  Soort cilinder 

  Cilindersloten zijn in verschillende maten en uitvoeringen te verkrijgen. Hoe bepaalt u nu welke cilinder u nodig heeft? Simpel, door het achterhalen van de juiste uitvoering en maatvoering.

  De eerste stap is het bepalen van de soort cilinder. Betreft het een hele cilinder of een halve cilinder? Er is sprake van een hele cilinder wanneer een deur aan beide kanten (zowel de buiten- als de binnenkant) is af te sluiten. Is een een deur slechts af te sluiten aan één kant dan is er sprake van een halve cilinder. 

  Cilindermaat bepalen

  Bij het bepalen van de maatvoering van cilindersloten vormt de cilindermontageschroef, op de kopse kant van de deur, het uitgangspunt. 

  Doorsnede deur

   

  De makkelijkste manier om de maat te bepalen is door het verwijderen van de oude cilinder. Dit kan door het losdraaien van de montageschroef. Wanneer de cilindermontageschroef volledig is uitgedraaid, verwijdert u het cilinderslot. Dit doet u door de sleutel in de cilinder te steken en deze naar links of naar rechts te draaien. Tot u voelt dat u het cilinderslot naar u toe kan trekken. De oude cilinder is nu uit de deur en makkelijk op te meten. 

  cilinderslot verwijderen en opmeten - cilinders.nl

  Slotcilinder verwijderen en opmeten 2 - www.cilinders.nl

  Leg de cilinder op tafel en meet beide kanten van de cilinder. De lengte van het midden (positie van de cilindermontageschroef) tot aan de buitenkant. En vervolgens de lengte van het midden tot aan de binnenkant. Het is nodig om zowel de binnen- als de buitenkant op te meten omdat de lengtes kunnen verschillen. 

  Het is ook mogelijk om het cilinderslot op te meten wanneer deze nog in de deur zit. Ook hierbij geldt dat de plaats van de cilindermontageschroef het uitgangspunt vormt. 

  Ga als volgt te werk. Leg een houtje, plaatje of boek op het deurbeslag. En meet vervolgens de lengte van de cilinder vanaf de cilindermontageschroef inclusief het buitenschild. Meet ook de lengte van de cilinder vanaf de cilindermontageschroef inclusief het binnenschild.

  Cilinderslot opmeten - www.cilinders.nl

  Cilinderslot in deur opmeten - cilinders.nl

  Op deze manier heeft u nu ook de juiste maat van het cilinderslot opgemeten. 

  Cilinder of knopcilinder

  Tenslotte heeft u nog de mogelijkheid om te kiezen voor een cilinder met een sleutel of met een knop. Het voordeel van een knopcilinder is dat deze wordt bediend met een knop in plaats van een sleutel. Dit is bijvoorbeeld erg handig aan de binnenkant van een tuindeur of poort. Aan één kant bedient u de cilinder dan met een knop, terwijl voor de andere kant een sleutel kan worden gebruikt. 

  Meer weten?

  Heeft u nog vragen? Of wenst u aanvullend advies bij de keuze of het opmeten van cilindersloten of knopcilinders? Bel of mail gerust. 

  Wij helpen u graag verder!

  Team Cilinders.nl

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

  vergelijk0

  Cilinders.nl 4,7 / 5 - 3 Reviews @ Google-reviews