Draairichting deur bepalen voor deurbeslag dat past. Niet iedere deur is hetzelfde. En daar dient u rekening mee te houden wanner u deurbeslag, sloten en / of scharnier koopt. Om u ervan te verzekeren dat uw het juiste  deurbeslag koopt. Bepaalt u eerst de draairichting van uw deur. 

Hoe bepaal ik de draairichting van deur?

  • Rechts of linksdraaiende deur
  • Wat is een linksdraaiende deur?
  • Wat is een rechtsdraaiende deur?
  • In 4 stappen naar de juiste DIN norm

Het bepalen van de draairichting van de deur gaat aan de hand van als volgt: 

Rechts of linksdraaiende deur

Wanneer de deur gesloten is en de scharnieren zijn zichtbaar. Dan draait de deur bij het openen altijd naar u toe. Zitten de scharnieren links dan is het een linksdraaiende deur. Zitten de scharnieren rechts dan is het een rechtsdraaiende deur.  

Wat is een linksdraaiende deur?

Bij een linksdraaiende deur zitten de scharnieren links en de sluiting rechts. Een linksdraaiende deur wordt aangegeven met de norm DIN Links. Een rechts sluitende deur wordt aangegeven met de term RS. Opent u de deur met uw linkerhand. Dan is dit meestal een linksdraaiende deur.

Wat is een rechtsdraaiende deur?

Bij een rechtsdraaiende deur zitten de scharnieren rechts en de sluiting links. Een rechtsdraaiende deur wordt aangegeven met de norm DIN Rechts. Een links sluitende deur wordt aangegeven met de term LS. Opent u de deur met uw rechterhand. Dan is dit meestal een rechtsdraaiende deur.

In 3 stappen naar de juiste DIN norm van uw deur

Deze 3 stappen helpen u bij het bepalen van de juiste draairichting met DIN normering. Deze DIN normering gebruikt u bij het kopen van het juiste deurbeslag, scharnieren en sloten.

  • Stap 1: Bepaal of de deur naar binnen opendraait of deze naar buiten opendraait. Noteer:  binnendraaiend  of buiten draaiend.
  • Stap 2: Open de deur. Ga in de deuropening staan met uw rug tegen het kozijn. De zijde waar de deur in het slot valt. U hebt nu uw gezicht richting de scharnieren. En ziet met de geopende deur al dan niet  de schroeven in de scharnieren zitten.
  • Stap 3: Bepaal nu de sluitzijde. Door te kijken met welke hand u de deur tegenhoudt wanneer deze sluit (zie afbeelding ). Noteer:  links of rechts.
Draairichting deur bepalen. Binnendraaiend of buitendraaiend
binnendraaiend of buitendraaiend
DraairichtingSluitzijdeDIN norm
BinnendraaiendlinksDIN links DR1
BinnendraaiendrechtsDIN rechts DR2
BuitendraaiendlinksDIN links DR3
BuitendraaiendrechtsDIN rechts DR4
DIN normen

Vragen over het bepalen van de draairichting van de deur?

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail of bel ons op info@cilinders.nl of 0413-724998.

Wij helpen u graag verder.

Team Cilinders.nl